Det skrivs mycket om Covid-19 nu och hur den påverkar olika delar av våra liv. Något som det skrivs väldigt lite om, är hur denna pandemi påverkar kvinnors menscykel. Det kanske är lite långsökt, de flesta tänker väl inte någonsin på menscykel, men för oss kvinnor är menscykeln något vi lever med.
Tillräckligt många kvinnor uppger att deras menscykel påverkats under Covid-19 för att lyfta ämnet.
Vad är en menscykel?
Mens och menscykel är något de flesta fertila kvinnor har. Det är vanligast att den börjar när man är tretton och man har i snitt 450 cykler under sin fertila period. De flesta kvinnor har ungefär samma cykel varje månad. En normal cykel är i 21-35 dagar och den börjar med mens som varar i 3-7 dagar.
Alla kvinnor är olika och så även deras menscykler. En del symptom är generella, men det är fortfarande individuellt hur man påverkas. Det är ju inte bara hormoner som styr, utan även hur man känner och mår i övrigt.
Förändrad menscykel under Covid-19
Många kvinnor berättar om hur deras cykler under pandemin Covid-19 förändrats. En del har fått längre cykler, där det är fler dagar mellan mensstart. Andra har fått kortare cykler, att mensen kommer för tidigt. Antalet dagar man har mens har också förändrats.
Varför förändras menscykeln av Corona?
Vi är inga experter eller forskade i hur en menscykel påverkas under en pandemi som Covid-19 , men vi har två teorier kring varför menscykeln påverkas. En negativ påverkan och en positiv påverkan. Den första teorin är stress och den andra minskad stress.
Ökad stress med Corona ger negativ effekt på menscykeln
Många har påverkats negativt av Coronan och en generell oro kring världsläget kan bidra till stress. Stress har en direkt påverkan på menscykeln genom att det påverkar progesteron-nivån i något som kallas för ’pregnenolone steal’.
Mensen kommer när progesteronnivån är som lägst, har man fått en kortare cykel kan det bero på att progesteron-nivån varit för låg. Stress kan också leda till att ägglossningen uteblir. För att progesteron ska bildas krävs en ägglossning. Det är äggblåsan som blir till en gulkropp och det är gulkroppen som utsöndrar progesteron.
Man kan också få en längre menscykel, stress påverkar även där. Det kan leda till en negativ spiral, där flera dåliga cykler på varann påverkar hormonbalans och mineralbalans.
Minskad stress ger positiv effekt på menscykeln
Samtidigt som många påverkas negativt av Corona, så finns det även de som fått det bättre. Hemma-jobb och permitteringar kan ge mycket bättre vardagsliv. Man får tid över till att styra sitt eget liv, man kanske slipper pendla och kan låta kroppen styra mer. Har man huvudvärk och jobbar hemma kan man vila på ett annat sätt än på kontoret, där man tar en värktablett och fortsätter som vanligt.
Vi tror att många kvinnors kroppar börjat hitta en ny rytm, en som är den naturliga, utan massa stress. Att menscykeln påverkas av Covid-19 kanske också är tecken på att vi inte tidigare inte levde som vi borde?
Kvinnor berättar – menscykel påverkas under Covid-19
”När det var som värst med Corona där i mitten eller slutet av mars/början av april, då blev min menscykel för allra första gången konstig. Den gick från att vara ca 30 dagar till 22 dagar. Min mens varade i max fyra dagar, jag som brukar ha mens en hel vecka. Jag var väldigt stressad av corona-pandemin då, men det var inte förrän nu, månader senare som jag insåg att det faktiskt kan ha haft samband med Corona-stressen.”
~Maja
”Vet inte om det har något som helst samband med Corona, men har senaste två månaderna (inne på tredje nu) haft oregelbunden mens. Det har hänt enstaka gång att mensen förflyttat sig någon vecka, men sedan hållit samma datum en längre tid igen.
Först var det några dagar sent (kommer inte ihåg om det tom var en hel vecka) och andra månaden två veckor försenad. Har senaste åren fått mens runt den 15:e varje månad. Denna månad har ännu inte fått mens som skulle börjat runt den 15 maj, över två veckor sedan!”
~Sonja
”Min mens har aldrig varit så regelbunden som nu ”
~Alexandra
”Jag fick mens fyra dagar för tidigt. Det kan ha varit en kiropraktorbehandling som triggade det hela, men jag har blivit behandlad säkert 100 gånger och det har aldrig hänt förr. Cykeln efter blev helt förvirrad, som att jag släpade 4 dagar efter fast ändå inte.”
~Linda
”Men jösses vad spännande – jag var nästan en vecka sen förra månaden, men hade ingen aning om att fler hade oregelbundenheter – vad kan det bero på??”
~Ida
”Min Billingshandledare (billingsmetoden) och jag diskuterade också det här med att Covid kan vara omedvetet stressande för mig!! Min cykel är helt bananas sedan mars månad och kroppen får inte riktigt till ägglossning! Kan också såklart bero på något annat. Men ja, menscykeln är inte som den har varit tidigare utan har nu blivit 35-40 dagar långa.”
~Fanny
Pingback: Rapport om kvinnor, karriär och balans - Grei Community
Pingback: Svenska kvinnor om coronapandemin - Grei Community