De flesta av oss har varit med på lektioner med sexualkunskap i skolan. Jag minns sexualkunskapen i skolan som biologi-lektionerna och där vi läste i biologiboken, mer än så var det inte. Ämnet höll sig till människans fortplantning och könssjukdomar, jag minns inget om t. ex ansvar och rättigheter i sexuella relationer.
På Ankarskolan i Träslövsläge söder om Varberg har man börjat med sexualundervisning på hemslöjden och i början på september togs ett riksdagsbeslut om sexualkunskap som ett obligatoriskt ämne på lärarutbildning.
Sexualkunskap i skolan, på hemslöjden
Det är radio P4 Halland som berättar att hemslöjden på Ankarskolan i Trasvlövsläge blivit en del av sex- och samlevnadsundervisningen. Sjätteklassarna får bl. a sticka snippor och snida snoppar.
Idén till projektet kom redan innan regeringsbeslutet om sexualkunskap för alla på lärarutbildningen. Det började som ett projekt mellan textilslöjd, träslöjd och NO och nu använder sjätteklassarna bilder från NO-boken för att snida och sticka snippor och snoppar.
Enligt inlägget var första lektionerna med sexualkunskap på hemslöjden lite fnissiga och pinsamma, men efter ett par gånger verkade eleverna fokusera mer på hantverket än på skapelsen.
Konst öppnar upp för naturliga samtal
Att diskutera sex och kön kan vara pinsamt och det känns ofta onaturligt och fel, även för vuxna.
Genom att titta på bilder i annat syfte, t ex för att kunna skapa något, blir det mer naturligt att prata om det. Att prata om könsorgan är fortfarande tabu, men genom detta initiativ blir det också tillåtet att prata om sex och sexualkunskapen i skolan blir mer naturlig. Att öppna upp för diskussion, t ex genom konsten, leder ofta till bredare diskussioner och samtalsämnen.
Genom att integrera sexualkunskapen i skolan till fler ämnen, gör att ämnet blir mindre laddat. Vi hoppas på att framtidens sexualkunskap i skolan också lär ut om det som visas upp i sociala medier och övriga internet – mycket av det som syns är ju ’inte på riktigt’.
Sexualkunskap obligatoriskt ämne på lärarutbildningen
I början på september togs regeringsbeslut om att göra om sexualutbildningen till ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen. Innan beslutet var det bara lärare som skulle undervisa årskurs 4 till 6 i sexualkunskap som läste sexualkunskap.
Flera håll har kritiserat sexualundervisningen i grundskolan för att den inte är tillräcklig. Att digitaliseringen påverkat synen på sex bland unga har varit känt länge. Redan 2006 rapporterade Folkhälsoinstitutet att internet påverkar synen på det som är normalt inom sex. Många tror att sex ska vara hårt, något man tror kommer från tillgången på porr. Speciellt unga tjejer vittnar om att de gått med på sådant de inte vill, för att de trott att man ska.
Genom bredare sexutbildning i skolan får man förhoppningsvis till en utbildning som är mer diskuterande och involverande, något som ökar t kunskapsnivån ökar.
Sexualkunskap – vad är det?
Vi tänkte lite på det där med sexualkunskap och det är ju precis som alla andra ämnen både teori och praktik. Skillnaden på sex jämfört med andra aktiviteter är att det inte finns sexlektioner. Det finns inga sexproffs att anlita för att bli bra på sex. Sex är en aktivitet som man måste lära sig på egen hand och porrfilmer är det närmaste man kan komma undervisningsfilm. På så sätt är det inte så konstigt att många är ’dåliga’ på sex och har en skev bild av hur det ska gå till. Hur ska man då lösa det? Ja, att börja med naken och praktisk sexträning i skolan är ju inte aktuellt, men på något sätt borde man kunna lära från mer erfarna, precis som i alla andra ämnen.
Kanske vore det vettigt med ’praktisk sexualundervisning’ där ’certifierat duktiga älskare’ berättar hur och vad man ska göra? När vi blir äldre är det ju ganska vanligt med sexleksaks-partyn, där tjejer (oftast) under fnitter får lära sig om leksaker och sedan i ett privat rum lägga sin beställning.