Menskoppen har blivit ett allt mer populärt mensskydd. Den behöver inte bytas lika ofta som en tampong, den känns inte och den är bättre för miljön. Däremot är det inte alltid helt lätt att förstå vilken kopp som passar en, hur man placerar den korrekt eller hur man tar ut den. Vaginan ändrar ofta form under mensen också då livmodertappen sjunker längre ner.
Experter varnar för att felanvändning av menskoppen riskerar att ge framfall.
Menskopp kan ge framfall
Menskoppen placerar i vaginan och samlar där upp blodet. Koppen är gjord av gummi eller silikon och rymmer mer blod än andra mensskydd.
Instruktionerna i vilken menskopp man ska ha, hur man placerar den rätt och hur man får ut den är inte helt lätta att förstå.
Det finns risker i att dra ut eller krysta ut menskoppen. Den kan sitta väldigt hårt då det bildas ett vakuum. I värsta fall drar man med sig vävnad, en eventuell spiral eller skadar livmodertappen.
Fysioterapeuter larmar om risker
I England har fysioterapeuter larmat för att det finns risk för framfall med menskopp. De kräver att tillverkarna bifogar bättre instruktioner om hur menskoppen ska användas. Enligt BBC finns kvinnor som sett samband mellan små framfall och menskopp. Även gynekologer berättar om kvinnor med problem och menar att risk för framfall med menskopp är ännu större när man fött barn.
Korrekt sätt att ta ut en menskopp
De flesta kvinnor får inte framfall av menskopp, men att få ut menskoppen kan vara svårt. Många är vana med tampong, den är enkel att dra ut. Men en menskopp fungerar inte som en tampong. En menskopp bildar ett vakuum och för att få ut menskoppen måste vakuumet brytas.
Ska man då inte använda menskopp? Vårt råd är att vara försiktig och följa de instruktioner och rekommendationer som finns. Menskopp passar inte alla och enda sättet att veta är att testa.
Våra andra inlägg om menstruation och menscykel hittar du här.