Med kvinnlig gråzon, menar vi på Grei community det som idag är tabu och ofta okänt. Det är både gråzonen när det kommer till vår sexualitet, men också gråzonen i det kvinnliga livet, så som menstruation, klimakteriet och annat som är tabu.

Ordet Grei i Grei community har fått sin inspiration från Mr Grey i de erotiska novellerna skrivna av E.L. James. Grey, eller som i vårt fall Grei, betyder färgen grå. Blandningen av svart och vitt. Färgen som ibland associeras med något obetydligt och suddigt. Grått är också en av de neutrala färgerna som gillas av de flesta. Gråzonen brukar det som är lite oklart och otydligt kallas för, den där man inte riktigt vet vad som gäller.

Grei zone – sexuell gråzon

För snart 10 år sedan publicerades den första boken i serien om Mr Grey. För vår del öppnade dessa böcker upp en ny typ av litteratur, erotiska romaner där de sexuella handlingarna var betydligt mera spännande än i de i traditionella Harlequin böckerna. De har sålts i över 100 miljoner exemplar, så vi var inte de enda som läste dessa böcker,. Helt plötsligt blev det okej för en kvinna att öppet läsa en erotisk bok på badstranden. Det vi inte gjorde, var att prata öppet om handlingen, det är fortfarande tabu. Så vi läste dessa böcker och lät våra fantasier sväva iväg, men vad gör man sen?
För oss är den sexuella gråzonen – Grei zone, den del av vår sexualitet där vi utforskar och nyfiket testar. Det är inte hardcore BDSM eller kinks, det är mer lite lagom rollspel, binda fast eller att bara våga leva ut lite i sovrummet eller utanför. Vi tror att de flesta människor har tankar eller fantasier om något lite kinky, men det är för tabu att prata om högt. Vi kvinnor har oftast bra fantasi och det finns en anledning till att Harlequin säljer.

Woman-grey-zone-grei-zone

Den hormonella gråzonen – womanhood

Womanhood – the state or condition of being a woman. Någon bra översättning för Womanhood finns inte – kvinnet kanske? Livet som kvinna – med allt vad det innebär.
Mycket av livet som kvinna är idag helt normalt att prata om – barn, familj, vardagsbestyr, jobb och relation. Det är sådant som tillhör både män och kvinnor och som vi i en jämställd värld skulle dela lika på. Sen finns en gråzon som är tabu, som vi inte pratar så mycket om och som ofta är pinsam – det som våra hormoner styr över och som skiljer oss från de med Y-kromosom. Menstruation, abort och förlossningsskador, hudproblem, klimakteriebesvär, vaginala besvär och vårt sexliv. Sexliv har ju även männen, men vi kvinnor har ofta ett annat tankesätt runt sex. Vår lust styrs ofta av hormoner, vi har bättre fantasi, konsumerar mer erotisk litteratur och vi tittar mindre på porr.
På Grei vill vi lyfta dessa frågor så att de blir mindre tabu.

Den gråzon som drabbar vissa – sjukdomar och otur

Det finns även en gråzon i det som vi tycker är väldigt privat, känsligt, jobbigt eller avvikande. Det kan vara sådant som vissa kvinnosjukdomar – som bröstcancer. Ungefär 30% av all cancer som drabbar kvinnor är bröstcancer och alla kvinnor kallas till mammografi, ändå är det inget vi pratar om över middagen.
Psykisk ohälsa är också något väldigt privat och kommer i många olika nivåer. Att berätta att man dricker vin varje dag för att orka med, är inget man helst berättar för alla grannarna.
Våld i hemmet är också något vi har svårt att hantera. Det pågår varje dag, både fysisk och psykisk misshandel och upp till 20% av alla kvinnor har någon gång blivit utsatta.
Sexuellt våld och tvång är något som ofta ger den utsatte en känsla av skam. Det är en gråzon där vi säger att det är olagligt och att offret inte ska skämmas, men vi agerar inte därefter.
På Grei community kan man skapa grupper där man anonymt kan diskutera riskfritt.

Andra delar som är Grei

Mycket i livet kan förändras och saker och ting går in i varann. En lycklig relation där en otrohet upptäcks blir en livskris som man inte riktigt kan berätta om. En familj kan gå i kras vid dödsfall och vad händer om någon i ens närhet begår ett allvarligt brott där man som anhörig behöver stöd men inte kan få. Eller föräldrar som blir sjuka och barnen hamnar i ett vårdläge och i värsta fall inte kommer överens. Syskonbråk, styvfamiljsbråk och svärmödrar som lägger sig kan också vara ett tabu gråzons-liv som man behöver diskutera och ventilera för att få stöd och inte känna sig ensam.